Neem contact op:
+31 20 369 75 80

Samenwonen en kinderen?

Woont u samen zonder dat u bent gehuwd of geregistreerd partnerschap bent aangegaan en krijgt of heeft u kinderen? Hoe zit dit dan juridisch gezien?

Erkenning

De moeder uit wie het kind wordt geboren, wordt wettelijk gezien automatisch als moeder aangemerkt. Als vader of duomoeder ligt dit iets anders. U dient namelijk het kind te erkennen bij de burgerlijke stand van de gemeente. Dit kan zowel voor als na de geboorte gebeuren. Als u het kind voor de geboorte erkent kunt u ook gelijk de achternaam vastleggen. Doordat u uw kind heeft erkend, bent u wettelijk gezien de vader of duomoeder, maar dan heeft u nog geen ouderlijk gezag.

Ouderlijk gezag

Ook voor het ouderlijk gezag geldt dat de moeder uit wie het kind wordt geboren, meestal direct het ouderlijk gezag heeft. Voor de vader of duomoeder geldt dat hij of zij samen met de moeder een verzoekschrift bij de rechtbank moet indienen om ook het ouderlijk gezag te hebben. Dit kunt u doen door via de website van de rechtspraak een formulier in te vullen en digitaal of schriftelijk in te dienen. Als u voldoet aan alle voorwaarden krijgt u binnen 2 weken een uittreksel uit het Gezagsregister toegestuurd.

Het verkrijgen van het ouderlijk gezag is erg belangrijk. Hierdoor hebben beide ouders zeggenschap over het kind. Ook als u besluit uit elkaar te gaan of als de moeder komt te overlijden dan behoudt de vader of de duomoeder deze zeggenschap.
Gezamenlijk gezag

Als een ouder een nieuwe partner krijgt en met hem of haar ook het gezag wilt uitoefenen, dan is sprake van een ouder en niet-ouder relatie en spreken we van gezamenlijk gezag. In dit geval kunt u door middel van een advocaat een verzoekschrift voor het gezamenlijk gezag indienen bij de rechtbank.

Als het kind slechts een ouder heeft, dan dient deze ouder alleen het gezag te hebben en dient de nieuwe partner een goede band te hebben met het kind.

Als het kind wel al twee ouders heeft, dan dient de ouder die met de nieuwe partner het gezamenlijk gezag wilt aanvragen al alleen het gezag te hebben en dient u met uw nieuwe partner samen al minstens een jaar voor het kind te hebben gezorgd.

Rechten en plichten

Tot slot, houdt er rekening mee dat aan het gezag ook rechten en plichten zijn verbonden. U kunt hierbij denken aan de onderhoudsplicht voor uw kinderen.

Woont u samen en heeft of krijgt u binnenkort kinderen? Of heeft u een nieuwe partner en wilt u gezamenlijk het gezag uitoefenen? Neem dan contact met ons op!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *