Neem contact op:
+31 20 369 75 80

Gaat u trouwen in 2018? Van harte gefeliciteerd!

Heeft u zich al verdiept aan de wettelijke regeling die op u van toepassing is? Waarschijnlijk nog niet, vandaar dat met dit artikel de belangrijkste punten op een rijtje worden gezet. Alle informatie geldt ook als u in 2018 een geregistreerd partnerschap aangaat.

 

Inleiding

Vanaf 1 januari 2018 treedt het nieuwe huwelijksvermogensrecht in werking. Hiermee komt een einde aan de algehele gemeenschap van goederen en stappen we over op een beperkte gemeenschap van goederen. Het idee achter de nieuwe wet is modernisering. Tegenwoordig gaan veel mensen samenwonen voordat zij trouwen, waardoor al een vermogen wordt opgebouwd.

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat door de beperkte gemeenschap geen huwelijkse voorwaarden meer hoeven te worden gemaakt, maar de beperkte gemeenschap zijn géén huwelijkse voorwaarden.

Wat zal er veranderen?

Als u onder het nieuwe recht trouwt dan zullen uw goederen en schulden die vóór het huwelijk 100% privé waren ook privé blijven. Dit geldt ook voor erfenissen en schenkingen die zijn ontvangen.

Vervolgens worden er uiteraard ook goederen verkregen en schulden gemaakt tijdens het huwelijk. Deze goederen en schulden worden wel gemeenschappelijk.
Let op: er geldt een belangrijke uitzondering! Alle goederen en schulden die op dit moment al gemeenschappelijk zijn, blijven ook onder het huwelijk gemeenschappelijk. Als u op dit moment bijvoorbeeld samenwonend bent en een gemeenschappelijk goed (zoals een woning) bezit, dan valt dit wel in de gemeenschappelijke boedel.
Als op dit moment een bepaalde verhouding is opgenomen, zoals een 60-40 verdeling ten aanzien van een woning, dan wordt dit door het huwelijk 50-50. Als u wenst dat de verhoudingen toch 60-40 blijven, dan is het aan te raden om huwelijkse voorwaarden te maken.

Wat gebeurt er als ik ondernemer ben en in 2018 ga trouwen?

In principe blijft de onderneming die voor het huwelijk is gestart privé-vermogen.
Let op: onder het nieuwe recht dient de ondernemer een redelijke vergoeding te betalen aan de gemeenschap voor de kennis, vaardigheden en arbeid. Wilt u een eventuele discussie hierover voorkomen, dan is het aan te raden om huwelijke voorwaarden te maken.

Wat als we gaan scheiden?

Bij het einde van het huwelijk (dit geldt ook in geval van overlijden) is er een gemeenschappelijk vermogen dat moet worden verdeeld. Daarnaast zijn er ook nog 2 privévermogens (1 van uzelf en 1 van de partner) die nog steeds gescheiden zijn en ook gescheiden blijven. Deze privévermogens hoeven dus niet te worden verdeeld.
Let op: er dient wel goed bijgehouden te worden welke goederen van wie zijn tijdens het huwelijk. Als u dit niet doet en u gaat toch scheiden, dan leidt het aantonen van het eigendom tot discussies en problemen.

Is de nieuwe wet ook van belang als wij al vóór 2018 zijn gehuwd?

Nee. Als u voor 2018 al bent gehuwd dan blijft het huidige stelsel gelden. Als u onder het nieuwe recht een erfenis ontvangt, waarvan de overleden wil dat jij deze erfenis alleen ontvangt met uitsluiting van de partner, dan dient nog steeds een uitsluitingsclausule in het testament te worden opgemaakt.

Heeft u nog vragen of wenst u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.